Het belang van Algemene Voorwaarden

Algemene voorwaarden zijn van belang als u afspraken wilt maken die rechtsgeldig zijn. De belangrijkste afspraak is die u zou moeten maken is het beperken van aansprakelijkheid. Zonder beperkende afspraken loopt u een onbeperkt aansprakelijkheidsrisico. Dus is het mogelijk dat u aansprakelijk wordt gehouden voor een hoger bedrag dan waarvoor u verzekerd bent. Of dat u aansprakelijk wordt gehouden waarvoor u geen sluitende verzekeringsdekking heeft. U doet er daarom goed aan om heldere algemene voorwaarden te hanteren.

Verzekeringsadviseurs werken meestal nog steeds op basis van mondelinge afspraken. Tussen de adviseur en de klant bestaat dan evengoed een overeenkomst van opdracht, alleen ligt die overeenkomst niet schriftelijk vast. Dat is wel nodig als u algemene voorwaarden wilt hanteren. Want u moet de toepasselijkheid van de algemene voorwaarden expliciet overeenkomen. Een verwijzing op briefpapier of website dat u algemene voorwaarden hanteert is dus niet voldoende. Bij een mondelinge overeenkomst wordt het lastig te bewijzen dat u algemene voorwaarden bent overeengekomen.

Om algemene voorwaarden rechtsgeldig te laten zijn dient u deze vooraf ter hand te stellen. Als u dat nalaat zijn de algemene voorwaarden vernietigbaar.

Werkgevers betalen zorgkosten

De nieuwe zorgpolissen vallen bij Nederlanders in de bus en worden verzekerden geconfronteerd met stijgende premies. Maar werkgevers dragen veel meer bij aan de zorg van hun werknemers, namelijk maximaal wel € 300,-  per maand.

De werkgevers komen met het plan nu zij onder druk staan om de lonen meer te verhogen, zodat werknemers ook gaan meeprofiteren van de hogere bedrijfswinsten van de laatste jaren. Maar vooral oplopende zorgkosten, zijn volgens de werkgevers een belangrijke oorzaak waarom het besteedbaar inkomen van werkenden achterblijft.

De Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen daarom een ‘eerlijke loonstrook’, waarop de totale loonkosten van een werkgever staan. Dus ook welke premies de werkgever allemaal betaalt voor zorg, pensioen en sociale zekerheid en ook welke belastingen worden afgedragen.

Werkgevers betalen 17 miljard
De nieuwe loonstrook moet werknemers bewuster maken van de zorgkosten. Zij kunnen dan immers zien dat werkgevers aanzienlijk bijdragen per werknemer aan inkomensafhankelijke zorgpremie betalen. In totaal brengen werkgevers zo 17 miljard euro per jaar op.

De zorgkosten bedragen jaarlijks nu gemiddeld € 5.250,- per volwassen Nederlander. De stijging van de zorgpremies leidt volgens de werkgevers tot een herverdeling van jong naar oud en van midden- en hoge inkomens naar lage. Als dat zo doorgaat zal de solidariteit in de zorg verder onder druk komen te staan.

 

 

Helpt een Dascam bij autoschade?

Bij een autoschade wordt het vaak uw verhaal tegen het verhaal van de tegenpartij. Het bewijs leveren dat u gelijk heeft is vaak lastig. Maar nu is er de dashcam. Met de beelden kunt u uw verhaal aantonen.

Wat voegen de beelden van de dashcam toe?
De dashcam is in Rusland al zeer gebruikelijk. In Nederland ziet u ze ook steeds vaker. Bij schade kunnen de gemaakte beelden handig zijn. Ze kunnen lastige discussies voorkomen. Maar mag u de beelden überhaupt gebruiken? Is het zomaar toegestaan om opnames te maken? U filmt namelijk wel mensen.

Wat is een dashcam?
Het is een afkorting voor dashboard camera. De beelden worden tijdelijk opgeslagen op een sd-kaartje. Het doel is het vastleggen van wat er voor uw auto gebeurt. De camera’s kunt u in verschillende uitvoeringen en in verschillende kwaliteiten krijgen.

Worden beelden van de dashcam gebruikt bij schade?
Verzekeraars vragen vaak niet om de beelden, maar dat komt hoofdzakelijk doordat de meeste automobilisten nog geen opnames maken. Als de beelden duidelijkheid verschaffen over de toedracht van de schade, beschikt de verzekeraar graag over deze gegevens. Een enkele verzekeraar vraagt er zelfs al naar bij een schade. Maar niet altijd zijn de beelden van toegevoegde waarde. Bij een ongeval buiten het beeld, blijkt de toedracht niet uit de beelden. De beelden kunnen wel aantonen dat u bijvoorbeeld niet van rijstrook wisselde op het moment van het ongeluk. Dus indirect kunnen de beelden toch bruikbaar zijn.

Vertellen de beelden de waarheid?
Met kennis van zaken zijn de beelden te manipuleren. Een gefilmd ongeval kan niet veel aan veranderd worden, maar de optische snelheid van de auto waar de dashcam in zit kan wel vertraagd worden. De beelden zijn dus niet voor 100% betrouwbaar, maar een ongeval is weinig aan te monteren in de video.

Mag u zomaar filmen in het openbaar?
Het gebruiken van een dashcam is toegestaan in Nederland. Het blijft natuurlijk wel een lastig issue als we het over de privacy hebben. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens mogen de beelden gebruikt worden om inzicht te krijgen wie aansprakelijk is bij een ongeval. U mag ze dus naar de verzekeraar sturen als bewijsmateriaal. Dus kunnen de beelden nuttig zijn. U mag gemaakte beelden niet zomaar online zetten. Door het onherkenbaar maken van mensen en het onleesbaar maken van kentekens zult u er wel mee weg komen.

Pas op! In Duitsland is de dashcam niet toegestaan. Verdiep u eerst in de wetgeving in andere landen voordat u met de auto met een camera de grens over gaat.